5 inovací, které změní náš život v příštích 5 letech: Chuť

Share on email
E-mail
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
POZOR, zobrazili jste si článek z archivu našeho původního webu. Tento článek může obsahovat zastaralé informace a technické vady (chybějící obrázky, nesprávné formátování textu atd.).

[DÍL 4] Seznam inovací, které mají potenciál změnit způsob práce, života a komunikace lidí během následujících pěti let, zveřejnila pod názvem 5 in 5 společnost IBM. Seznam vychází z tržních a společenských trendů a nově vznikajících technologií vyvíjených ve výzkumných a vývojových laboratořích IBM.

Předpovědi z tohoto roku se soustřeďují na jeden prvek nové éry, schopnost počítačů napodobovat – svým vlastním způsobem – lidské smysly: zrak, sluch, čich, chuť a hmat. Dnešní díl seriálu se věnuje chuti.

Čtěte také další díly seriálu – publikujeme každý den:

Chuť: Digitální chuťové pohárky nám pomůžou inteligentněji jíst

Vědci v IBM zkoumají a vyvíjejí počítačový systém, který skutečně vnímá chuť, který budou používat šéfkuchaři k vytvoření těch nejchutnějších a inovativních receptů. Tento systém rozloží ingredience na molekulární úroveň a smísí chemii potravinových směsí s psychologickým podtextem toho, jakým příchutím a aromatům dávají lidé přednost. Porovnáním výsledků s miliony receptů bude systém schopný vytvořit nové chuťové kombinace, které například spárují pečené kaštany s jinou potravinou jako je vařená červená řepa, čerstvý kaviár nebo uzená šunka.

Takový systém bude možné použít i k tomu, aby nám pomohl jíst zdravěji tím, že vytvoří nové kombinace chutí, které nás přimějí zatoužit po dušené zelenině spíše než po brambůrkách. Počítač bude schopný použít algoritmy k určení přesného chemického složení potravy a zjistit, proč mají lidé rádi určitě chutě. Tyto algoritmy budou zkoumat, jak chemické látky reagují mezi sebou navzájem, postihnout molekulární komplexnost chuťových směsí a jejich vazební strukturu a využít tyto informace spolu s modely vnímání k předpovídání chuťové přitažlivosti příchutí.

Zdravá strava se tak nejen stane chutnější, ale rovněž nás překvapí neobvyklými kombinacemi potravin navrženými k tomu, aby maximalizovaly naše chuťové a gastronomické zážitky. V případě lidí, kteří mají specifické dietetické potřeby, jako pacienti s cukrovkou, by systém vyvinul příchutě a recepty, které by regulovaly jejich hladinu cukru v krvi, ale zároveň uspokojily jejich mlsný jazýček na sladkosti.

Informace poskytla společnost IBM.

Share on email
E-mail
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Mohlo by vás zajímat...